Pradorey Crianza Finca Valdelayegua,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Winogrona, użyte do produkcji, pochodzą z jednej parceli – Finca Valdelayegua. W aromacie zmienne. Początkowo dominują nuty dojrzałych owoców, drewna i fiołków, by po odpowiednim napowietrzeniu uwolnić nuty pieprzne i waniliowe. Można też wyczuć świeżo paloną kawę. Taniny krągłe, posmak długi i bogaty. Wino jest doskonale zbalansowane, nie ma ani nadmiaru beczki, ani jej niedoboru. Przed podaniem przelać do karafki na pół godziny, żeby się napowietrzyło i uwolniło bogactwo swoich aromatów. To wino wymaga towarzystwa jedzenia, Do wypicia już, ale będzie w formie przez najbliższe 3-5 lat. Podawać w 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Ribera del Duero jest to region leżący w Kastylii, w którym niezwykłą wagę przywiązuje się do starych winnic. Dawniej winorośl sadzono tu w miejscach trudno dostępnych dla ludzi, na glebach mało urodzajnych. Winorośl poszukując pożywienia zakorzeniła się bardzo głęboko odnajdując kwarc, płyty wapienne i glinę. Taka historia oraz podłoże pozwalają uzyskać wina o niezwykłej intensywności aromatów, aczkolwiek potencjał win z RIbery del Duero został odkryty dopiero w latach 80-tych. O dziwo do tego czasu działały tam głównie spółdzielnie z masowa produkcją wina. Dobry drenaż gleb pozwala na produkcję win niezwykle intensywnych, stąd większość produkcji to wina czerwone, ze szczególnym upodobaniem szczepu tempranillo.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Średnio wysmażony antrykot wołowy, twarde sery, grillowany bakłażan.