Pinot Noir Blanc de Noir Virgo,
Węgry
Recenzja Sommeliera
Wina białe przeważnie produkowane są z gron o jasnej skórce, stąd sięgając po butelkę będziemy zaskoczeni, że do produkcji wykorzystano czerwony szczep Pinot Noir. Podczas winifikacji dojrzewało ono 3 miesiące w beczce na osadzie z drożdży, stąd wyraźnie wyczuwalne akcenty waniliowe i maślane, zazwyczaj charakterystyczne dla francuskiego Chardonnay. Wysoka kwasowość jest dobrze zbalansowana przez pozostały do fermentacji cukier. W winie znajdziemy sporo ciekawych nut owocowych, takich jak brzoskwinia i truskawka, przechodząca w poziomkę w miarę ogrzewania wina.
Opis regionu i producenta
Węgierskie winiarstwo jest ściśle związane z Polską. Już w średniowieczu Sandomierz oraz Biecz pośredniczyły w handlu węgierskimi winami, które dojrzewały w krakowskich piwnicach, a następnie trafiały na stoły w Europie Północnej i Zachodniej. Węgry są najbardziej znane z białego, słodkiego wina Tokaj, jednego z najlepszych w tej klasie. Ze względu na kontynentalny klimat tokajskiego regionu, tu właśnie znajdują najlepsze warunki do upraw szczepów takich jak Pinot Noir, Muskat, Furmint czy mniej znany Hárslevelu.
Winnica Bencze jest dumą winemakera, Istvána Bencze, który prowadzi biodynamiczną uprawę swoich winogron w Szent György-Hegy – wulkanie na północ od jeziora Balaton. Winnica stawia na naturalność uprawiania winorośli, a proces produkcji wina odbywa się z wykorzystaniem naturalnych drożdży, spontanicznej fermentacji i minimalnego siarkowania.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Krewetki, białe makarony, ryba, zupy na bazie śmietany, dania z sosami na bazie śmietany, doskonały partner do wszystkich rodzajów grzybów, Z mięs: kurczak, kotlety wieprzowe. Wino przedstawi się najlepiej w temperaturze 6-10 stopni.