CARM Vinha de Urze Reserva Tinto,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Vinha de Urze to klasyczny kupaż z regionu Douro, składający się z trzech szczepów: Touriga Nacional, Touriga Franca oraz Tinta Roriz, czyli Tempranillo. Wino ma rubinowo-fioletowy kolor, z lekkim refleksem. W aromacie dominują ciemne owoce – śliwki, borówka, ale też dojrzałe wiśnie, nuta wanilii i karmelu. Zapach jest dosyć intensywny, ale nie agresywny. Wino w smaku jest rześkie, z wyraźną, rześką kwasowością, średnią, elegancko wypolerowaną taniną, która objawia się głównie na języku i podniebieniu. Alkohol wyczuwalny, lekko rozgrzewający, wino ma długi posmak ciemnych wiśni i śliwek. Warto je napowietrzyć przed wypiciem, około trzydzieści minut powinno wystarczyć. Wino do wypicia w ciągu dwóch lat, podawać w temperaturze 16°C.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Makaron z ragout cielęcym w pomidorach, policzek wołowy z sosem demi-glace.