Yalumba Y Series Shiraz/ Viognier,
Australia
Recenzja Sommeliera
Wino Yalumba Y Series Shiraz/Viognier to klasyczny smak australijskiego Shiraza, z domieszką Viognier. Tworzenie z tych dwóch szczepów (jeden biały, drugi czerwony) jest typowym zabiegiem, stosowanym w dolinie Rodanu. Viognier wzmacnia wino aromatycznie oraz pogłębia jego kolor. Wino ma fioletowy refleks, w nosie czuć nuty beczki, ale również borówki, dojrzałe ciemne śliwki, pieprz, ziemistość oraz wanilię. W ustach bardzo krągłe, pełne posmaku jeżyn. Taniny doskonale wypolerowane. Alkohol nie wystaje, jest dobrze wkomponowany w całość. W ustach pojawia się posmak gorzkiej czekolady oraz świeżej kawy. Warto podać lekko schłodzone, do 15°C.
Opis regionu i producenta
Południe Australii jest największym regionem winiarskim tego kraju, zarówno pod kątem powierzchni, jak i produkcji win. Produkuje się tam ponad połowy wszystkich win australijskich. Na przestrzeni wielu kilometrów występuje tam kilka stref klimatycznych. Genezę tamtejszego winiarstwa datuje się na koniec XVIII w., kiedy to sprowadzono na ten obszar pierwsze sadzonki z Rio de Janeiro oraz Przylądka Dobrej Nadziei. Początki produkcji wina nie należały do najłatwiejszych ze względu na problematyczny niedobór wody. Przy odpowiednim wykorzystaniu wydajnych systemów nawadniających uprawy region okazał się świetny do dużych upraw, a prawdziwy boom eksportowy rozpoczął się pod koniec XX w. i trwa do dzisiaj.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Średnio wysmażony antrykot wołowy, żeberka BBQ, burger.