The Stump Jump White,
Australia
Recenzja Sommeliera
The Stump Jump White to orzeźwiająca mieszanka szczepów Riesling, Sauvignon Blanc, Marsanne i Roussanne. W smaku wyczuwalne bogactwo nut owocowych – soczystych białych (agrest) i żółtych (ananas, melon miodowy, cytryna), a także lekkich trawiastych. Wino wytrawne z wyczuwalną kwasowością, która sprawia, że chętnie sięgamy po kolejny kieliszek. Idealne na spotkania w gronie znajomych i rodziny.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z regionu McLaren Vale, położonego na południe od Adelajdy, stolicy Południowej Australii. Klimat zbliżony do śródziemnomorskiego sprzyja uprawie winorośli i produkcji znakomitych win. Ciepłe letnie dni i chłodniejsze popołudnia związane z bryzą morską pozwalają na wolniejsze i równomierne dojrzewanie winogron. Im dłużej owoc dojrzewa, tym większa w nim zawartość cukru, maksimum smaku i aromatu. W tym regionie produkuje się niemal połowę wszystkich australijskich win.
Winnica d'Arenberg jest znana na świecie z produkcji najwyższej klasy win, zarówno jednoszczepowych, jak i kupaży. Obszary, które obecnie porastają winnice, w przeszłości pokryte były przez pola uprawne, na których rolnicy wykorzystywali pługi zbudowane na samonośnej konstrukcji opartej na czterech kołach (z ang. Stump Jump plough). Tak narodziła się nazwa tego ciekawego i orzeźwiającego wina.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dobrze pasuje do lekkich letnich potraw i sałatek, grillowanych krewetek i lżejszych dań rybnych. Może być też degustowane w towarzystwie świeżych owoców. Tym winem można się delektować także bez akompaniamentu jedzenia ponieważ solo smakuje równie wybornie.