Boina Douro,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Boina, czyli portugalski “kaszkiet”, jest dziełem butikowego producenta, który nie wstydzi się swojej butikowości i umieszcza ją nawet w nazwie: Portugal Butique Winery. Mimo krótkiej historii samego producenta, to czerwone wytrawne wino zaskakuje dojrzałością aromatów starych krzewów lokalnych odmian charakterystycznych dla siedliska rzeki Douro. Kompozycję pełną tworzy kupaż owoców z blisko 50 odmian pochodzących nawet ze stuletnich winorośli i nierzadko szybko zanikająch odmian winogron, np. Tourigão „a.k.a oryginalny Touriga Nacional”, Gouveio-Preto, Tinta Carvalha, Alicante Bouschet, Alvarelhão. W efekcie możemy cieszyć podniebienie winem o intensywnym smaku. Wino soczyste i wyraźnie uosabiające klimat miejsca.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z Doliny Douro, jednego z najbardziej popularnych regionów winiarskich północno-wschodniej Portugalii. Zasłynął głównie z Porto, czyli słodkiego wina wzmacnianego alkoholem, które podbiło światowe rynki już lata temu.
Proponowane przez nas wino wyłamuje się z tego schematu podwójnie: po pierwsze - w odróżnieniu od wielkich koncernów produkujących Porto, jest ono dziełem dwójki pasjonatów, Nuno Aguiar de Morais Vaz oraz António Olazabal Ferreira, winiarzy, którzy wystartowali swój koncept z rocznikiem 2015. Po drugie - to wino uosabia region, ale w pięknej, dojrzałej i wytrawnej postaci. Jak mówią założyciele Portugal Butique Winery: „Naszą filozofią jest wytwarzanie win, które w pełni wyrażają terroir, lokalne odmiany winogron i rocznik”.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne z pastą lub mięsem, szczególnie baraniną, cielęciną i wołowiną. Najlepsze degustowane w miłym towarzystwie przy grillu.