Kvaszinger Tokaji Hatalos,
Węgry
Recenzja Sommeliera
Sztandarowe wino wyprodukowane przez Kvaszingera. Winogrona Furminta zostały wyselekcjonowane przez winemakera pochodzą z winnicy Hatalos, największej winnicy należącej do rodziny Kvaszinger. Winogrona są starannie selekcjonowane, ręcznie zbierane, delikatnie tłoczone, a następnie leżakowane przez co najmniej 6 miesięcy w beczkach z węgierskiego dębu. To poważne wino o kolorze lekko złotym, z doskonałym kwasowym kręgosłupem ma bardzo intensywne aromaty owocowe - grejpfruta, zielonego jabłka i brzoskwini wraz z odrobiną ziół i mineralności w ustach. Beczka dodaje w aromacie nut maślanych, lekko karmelowych. W ustach rześkie, z typową dla Furminta, poważną kwasowością, ale z lekko kremowym posmakiem, który zawdzięczamy dojrzewaniu w beczkach z dębu węgierskiego.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z pieczonego drobiu, sery o kremowej strukturze, pieczone ryby.