Luca Bosio Barbera D’Asti DOCG,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino Luca Bosio Barbera D’Asti DOCG jest doskonałym winem na początek wiosny. Jest to wytrawne, czerwone wino, o średnio wysyconym kolorze, z lekkim refleksem na rancie. W aromacie jest czyste, z wyraźnie wyczuwalnymi czerwonymi owocami. Z kieliszka tryskają aromaty żurawiny, chrupkiej wiśni, porzeczki. Można wyczuć również czerwone śliwki. W ustach jest bardzo soczyste, z dobrze zaakcentowaną kwasowością i długim finiszem, przepełnionym smakiem czerwonej porzeczki, wiśni i żurawiny. Taniny są doskonale wkomponowane w wino, są wyraźne, ale nie agresywne. To wino będzie wybornym towarzyszem przy stole.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza z sosem pomidorowym i mięsem, włoskie wędliny, łosoś z grilla.