Alameda Zinfandel,
USA
Recenzja Sommeliera
Wino Alameda Zinfandel jest klasyczną interpretacją szczepu, który znany jest w Europie pod nazwą Primitivo. Wino o dosyć intensywnej barwie, oferuje w zapachu klasykę gatunku – można wyczuć przetworzone jeżyny, które zaczynają lekko wchodzić w konfiturę. Pojawiają się akcenty ziołowe, trochę mineralności, wyczuwalne są również dojrzałe, ciemne wiśnie. Wino w ustach jest świetnie zbalansowane. Nie jest zbyt ostre, prezentuje dosyć gładki charakter, tanina jest wypolerowana, kwasowość nie dominuje, co jest charakterystyczne dla tej odmiany winogron. Wina w tym stylu doskonale sprawdzą się jako towarzysz pikniku z przyjaciółmi, podczas którego pierwsze skrzypce odgrywają dania z grilla, a zwłaszcza klasyczne żeberka w sosie BBQ. Wszelkiego rodzaju burgery będą również wspaniałym pairingiem do Alameda Zinfandel. Wino jest dobre do picia w tej chwili, ale można je potrzymać jeszcze rok. Przed serwisem warto je schłodzić, żeby nabrało więcej ogłady. Dekantacja nie jest konieczna, ale przelanie wina do karafki nie powinno mu zaszkodzić.
Opis regionu i producenta
Kalifornia jest jednym z najprężniej działających regionów winiarskich na świecie. Licząc ilość wyprodukowanego wina, Kalifornia jest czwartym producentem świata(wyprzedzając choćby Niemcy czy Portugalię). W Kalifornii produkuje się najwyższej klasy wina, zwłaszcza z takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, ale również kupaż rodański(Grenache, Syrah, Mourvedre).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Żeberka BBQ, burgery.