Dezzani Appassimento Rosso Passito,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Dezzani Appassimento Rosso Passito to kupaż Dolcetto i Barbery, które zostały poddane jednej z najciekawszych metod produkcji wina – appassimento. Poddsuszone owoce zmieniły charakter wina, nadając mu zdecydowanie więcej głębi. Wino o rubinowym kolorze, dosyć intensywne w zapachu. Można wyczuć dużo czerwonych i ciemnych owoców, typowych nut zarówno dla Barbery, jak i Dolcetto. Czuć suszone wiśnie, rodzynki, nuty tytoniowe, akcenty skórzane, niuans kakaowca. Wino wymaga schłodzenia z racji na swoją obfitość zapachową. W ustach wino jest bardzo złożone, proces appassimento zmiękczył je smakowo, ale zdecydowanie nie brakuje mu charakteru.
Dojrzewanie w beczkach nadało elegancji, dodało nuty przypraw i doskonale utleniło wino.
Przed spożyciem, koniecznie zdekantować, może to być czas między 30-60 minut, żeby móc czerpać maksimum przyjemności z picia wina. Lekko schłodzić.
Opis regionu i producenta
Piemont to jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich na świecie, położony w północno-wschodniej części Włoch, słynący z wielkich win ze szczepu Nebbiolo, jak również z intrygujących wcieleń szczepu Barbera. Wina z Piemontu kojarzą się z finezją, elegancją, dobrze zaznaczoną kwasowością. W regionie uprawia się głównie odmiany lokalne – Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Arneis, Cortese. Niezwykle malownicze, górzyste tereny o zróżnicowanym podłożu. Z racji bardzo różnorodnego terroir, region często porównuje się do Burgundii.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Risotto z parmezanem i grzybami, makarony z dodatkiem mięsa, lasagne czy burgery.