Rudi Ruttger Weissburgunder,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Weissburgunder od Rudiego Ruttgera to klasyczny niemiecki egzemplarz szczepu, który znamy również pod nazwą Pinot Blanc. Wino o bardzo jasnym, słomkowym kolorze, bez refleksów, o średniej intensywności. Wspaniałe i czyste, posiada świeży nos z wyraźnymi akcentami wiosennych kwiatów, gruszek, limonki, a także odrobiną białej brzoskwini. Po krótkim utlenieniu w nosie pojawia się więcej wyczuwalnych cytrusów, a także wzmacnia się nuta kwiatowa w winie. W tle przewija się również zapach skalisty, mineralny. Lekka budowa wraz ze zrównoważoną kwasowością, która nadaje odświeżający ton finiszowi. Sam posmak utrzymuje się w ustach dosyć długo, jest spójny z zapachem. Powtarzają się w ustach akcenty gruszek, kwiatów oraz brzoskwiń. Fermentowane i dojrzewane w stalowej kadzi, bez maceracji na skórkach w celu wzbogacenia smaku i zapachu wina.
Opis regionu i producenta
Palatynat (Pfalz) jest bardzo prężnie rozwijającym się regionem winiarskim w Niemczech. Z powierzchnią upraw blisko 24 tys. ha zajmuje drugie miejsce w kraju pod kątem wielkości upraw. Jest jednym z najcieplejszych regionów w Niemczech i cechuje się bardzo dużą różnorodnością gleb, co daje duże możliwości nadania winom indywidualnych cech terroir. Ze względu na bliskość geograficzną jest w pewnym sensie przedłużeniem francuskiej Alzacji, z którą graniczy od południa. Najważniejsze szczepy w Pfalz to riesling, muller-thurgau, weissburgunder, grauburgunder i sauvignon blanc dla odmian białych oraz dornfelder i spatburgunder spośród odmian czerwonych.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Smażona dorada z cytryną, sałatka z burratą i nowalijkami.