Caldora Montepulciano D’Abruzzo,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Caldora Montepulciano D’Abruzzo to wytrawne wino z bardzo popularnej w Polsce apelacji – Montepulciano D’Abruzzo DOC. W kolorze zauważalny dosyć intensywny rubin, bez ceglastych refleksów przy styku wina z kieliszkiem. Wino o średniej gęstości, ale o bardzo zachęcającym aromacie. Na pierwszy plan wybijają się nuty czerwonych owoców - chrupkiej wiśni, czereśni czy porzeczki. Po dłuższym natlenieniu zaczynają pojawiać się nuty wanilii, smoły czy popiołu, typowe dla dobrze napowietrzonego Montepulciano. W smaku rześkie, z dobrze zaznaczoną kwasowością, wyraźnie wyczuwalną owocową
taniną. Dosyć długi finisz, pełen smaku czerwonych owoców i lekko ziołowy. Alkohol dobrze wkomponowany. Wino dobre do picia już, ale można potrzymać rok w piwnicy. Przed wypiciem lekko schłodzić, wystarczy 20 minut w lodówce. Przelać do karafki, wino przyjemnie się otworzy i będzie gotowe do picia.
Opis regionu i producenta
Abruzja znajduje się w centralnej części Włoch, na wschodnim wybrzeżu, od zachodu graniczy z Lacjum, od północy z Marche, od południa z Molise. Mieszkańcy tego górzystego regionu, leżącego nad Morzem Adriatyckim słyną z zamiłowania do obfitych posiłków. Najlepszym świadectwem tego niepohamowania w jedzeniu była la panarda - posiłek, składający się z 30 do 40 potraw, spożywany podczas całego dnia, swego rodzaju ekstrawagancja, która obecnie wyszła już z mody. Obecnie potrawy abruzyjskie są wyraziste, często pikantne, ale rzadko skomplikowane. Region, w którym pogoda dopisuje niemalże cały rok, naprawdę ciepłe miesiące letnie, ale łagodna jesień oraz zima.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Spaghetti all’Amatriciana, Caprese z pieczonym pomidorem.