Domaine Boucabaille Les Terrasses Rouge,
Francja
Recenzja Sommeliera
Wino Domaine Boucabaille Les Terrasses Rouge to organiczne wino z Roussillon, regionu położonego na południowym-zachodzie Francji, słynącego z pijalnych czerwonych win ze szczepów romańskich. Les Terrasses Rouge to kupaż Mourvedre, Syrah oraz Grenache. Wino ma ciemny, nieprzejrzysty kolor bez refleksów. W aromacie czuć wyraźnie dojrzałe ciemne owoce – śliwki, dojrzałe jeżyny, lekką nutę cassis. Można też wyróżnić zapach suszonych ziół, który w tym regionie nazywa się Garrigue. W ustach wino jest dobrze zbudowane, z bogatą, owocową strukturą, spójną z nosem. Stąd na palecie dominują smaki ziół oraz jeżyn. Tanina dobrze wypolerowana, ale dosyć zadziorna. Alkohol wyczuwalny, ale nie przeszkadza w piciu. Wino oparte jest na dobrze zrównoważonej kwasowości, jest niezwykle pijalne. Potencjał starzenia wynosi 2-3 lata, ale dobre do picia już dziś. Przed wypiciem nie trzeba specjalnie napowietrzać, natomiast 30 minut chłodzenia w lodówce nie zaszkodzi.
Opis regionu i producenta
Roussillon to region winiarski tuż nad Morzem Śródziemnym ciągnący się od Montpellier aż po granicę hiszpańską. Region ten jest najpoważniejszym regionem produkcji win regionalnych zwanych vin de pays we Francji. Większość dostępnych w sklepach win z tym oznaczeniem pochodzi właśnie z tej części Francji. Wino regionalne to takie, które pochodzi z danego regionu, ale nie musi spełniać żadnych wymagań konkretnej apelacji. Tutejsi winiarze mogą robić wina z międzynarodowych szczepów, z których nie robi się wina w tutejszych apelacjach. Jednak wśród wielkiej produkcji można znaleźć szereg świetnych win dużo wyższej jakości niż vin de table (stołowe) w dobrych cenach. Dużo zależy tu od jakości producenta. Region słynie również z doskonałych win deserowych – Vin Doux Naturel, zwłaszcza z apelacji Rivesaltes, a także z pierwszego udokumentowanego wina musującego z apelacji Blanquette de Limoux.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Jagnięcina w jagodowym demi-glace z rozmarynem, pieczony bakłażan z dojrzewającym serem.