Rowan’s Ridge Sauvignon Blanc,
RPA
Recenzja Sommeliera
Sauvignon Blanc od Rowan’s Ridge z RPA jest świetnym substytutem dla jednego z najpopularniejszych win świata – Sauvignon Blanc z Marlborough. W kolorze niemalże przezroczyste, co jest typowe dla tego szczepu. Ma równie atrakcyjny zapach – niesamowite bogactwo aromatów owocowych: agrest, porzeczka, marakuja, dużo nut trawiastych. Po chwili objawia się ziołowość, głównie kojarzona z zapachem pokrzywy i kwiatu bzu. W ustach piękna, rześka kwasowość. W smaku dominuje pokrzywa, kwiat bzu i agrestowa kwasowość. Alkohol, mimo swojego poziomu jest dobrze wkomponowany. Wino ma w sobie dużo elegancji i ziołowości. Nie jest tak perfumowane, jak jego odpowiedniki z Nowej Zelandii. Jest bardzo eleganckie, świetne do picia solo, ale nie można o nim zapomnieć, jedząc szparagi w różnych formach.
Opis regionu i producenta
Wina południowoafrykańskie cieszą się coraz większą popularnością ze względu na imponująco dobrą jakość i przyjazność, dla smaku (elegancja i moc) i dla kieszeni (świetny stosunek jakości do ceny). Pierwsze winorośle zostały tu zasadzone już w XVII wieku przez holenderskich gubernatorów Cape Colony. W RPA obecnie wytwarzane są bardzo różnorodne stylistycznie wina - od oszałamiających czerwonych kupaży bordoskich (Cabernet Sauvignon, Merlot) przez pełne i kremowe chardonnay po rześkie i orzeźwiające sauvignon blanc.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Białe szparagi z szynką dojrzewającą w sosie holenderskim, pstrąg z musem ze szparagów i agrestu.