Torri D’Oro Negroamaro Salento IGT,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Negroamaro jest jednym z najpopularniejszych win włoskich w Polsce. Ten szczep daje wina aksamitne, gładkie, bardzo pijalne, z wyższym poziomem alkoholu i niezbyt dużą ilością tanin. Tutaj mamy ambitny przykład wina z tego szczepu, o kolorze głębokim, intensywnym, bez refleksów. W aromacie typowa dla Negroamaro nuta dojrzałych ciemnych owoców, borówek, nalewki jeżynowej. Zapach ten jest uzupełniony o akcenty wanilii, kakao, a także wciąż rozwija się aromat bardzo dojrzałych owoców typu śliwka, jeżyna. W ustach gładkie, wręcz aksamitne. Wyczuwalny lekko ziołowy posmak, również dosyć typowy dla tej odmiany winogron. Finisz dosyć długi. Tanina gładka, wyczuwalna, ale też nienachalna. Alkohol wyczuwalny, ale nie przeszkadza. Wino pije się dosyć lekko. Warto je delikatnie schłodzić dla nadania mu więcej wigoru. W kwestii potencjału dojrzewania, maksymalnie dwa-trzy lata.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z grilla z sosem BBQ, jagnięcina w ciemnym sosie.