Albet i Noya Petit Albet Brut Reserva 2019,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Albet i Noya Petit Albet Brut Reserva, jest winem musującym, zrobionym w stylu Cavy Reserva, jednak producent, odchodząc od niektórych reguł apelacji Cava DO, zarejestrował wino w apelacji Penedes DO. Wino ma klasyczny, cytrusowy kolor, z eleganckimi i żywymi bąblami. W nosie dużo nut pieczonej chałki, skórki z chleba, pieczonego jabłka i brzoskwini. Są to aromaty dosyć dobrze ułożonego wina, ale wciąż czuć potencjał rozwoju. W ustach wino jest bardzo eleganckie, z ładnie rozchodzącymi się bąblami i pięknie ułożoną kwasowością. Finisz jest dosyć długi. Wino jest krągłe, efekt musowania fantastycznie oczyszcza podniebienie i powoduje, że lepiej odbieramy dania, które towarzyszą nam podczas konsumpcji tego wina. Wino ma przed sobą jeszcze kilka lat potencjału dojrzewania. Wino należy serwować mocno schłodzone.
Opis regionu i producenta
Wpływ Morza Śródziemnego z jednej strony i Pirenejów z drugiej powodują tworzenie się mikroklimatów sprzyjających uprawie różnych odmian winorośli. Poziom winiarstwa Penedes wyraźnie wyprzedza pozostałe obszary winne Katalonii. Ten wysoki poziom generuje przede wszystkim niezwykły boom na wina musujące (cava). Aż 20% upraw przeznaczane jest na ten rodzaj win. W Penedes dominują szczepy Xarel·lo, Macabeo i Parellada. Dają one wina świeże, dosyć aromatyczne, owocowe (cytrynowe). To właśnie te odmiany przeznaczone są do produkcji znakomitych cava, musujących win wytwarzanych metodą szampańską, które zrobiły oszałamiającą karierę na świecie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Owoce morza, dania z sosami na bazie jajek.