Campagnola „Le Bine” Valpolicella Classico DOC,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino Le Bine Valpolicella Classico od producenta Campagnola jest rześkim, bardzo pijalnym winem z regionu Veneto, z północnej części Włoch. W kolorze widoczne nuty wiśniowe, bez refleksów. Wino ma klasyczne nuty aromatyczne dla czerwonych win z Valpolicelli, można bez trudu zidentyfikować zapach chrupkiej wiśni, żurawiny oraz czerwonych owoców leśnych. Wyczuwalne są też akcenty słodkich przypraw – odrobina cynamonu i goździków. Wino w ustach ma bardzo ładnie zaznaczoną kwasowość, która tworzy kręgosłup smakowy tego trunku. Tanina nie jest zbyt silna, ale delikatnie zaznacza się na podniebieniu. Finisz średniej długości, wyraźnie oparty na smaku wiśni i czerwonej porzeczki. Wino jest dobrej jakości, bez nadmiernego potencjału dojrzewania. Wina w tym stylu z Valpolicelli są doskonałe do picia za młodu. Podawać lekko schłodzone.
Opis regionu i producenta
Istniejąca już od pięciu pokoleń, winnica Giuseppe Campagnola leży w malowniczym miasteczku Valgatara, w słynnym rejonie Valpolicella. Pracochłonną produkcję wyjątkowych win z szuszonych owoców rozpoczął jeszcze w dziewiętnastym wieku Carlo Campagnola, a po jego przedwczesnej śmierci obowiązki przejęła po nim wdowa, Caterina Zardini. W 1907 roku wytworzone przez nią Recioto zdobyło złoty medal na wystawie win w Weronie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Deska włoskich wędlin, tatar wołowy z grzybami, szalotką i odrobiną harissy.