Morning Fog Chardonnay,
USA
Recenzja Sommeliera
Morning Fog Chardonnay 2017 to ekspresyjne, ale jednocześnie zbalansowane wino z Doliny Livermore, stworzone z domieszką szczepu Gewurztraminer. W przeciwieństwie do niektórych kalifornijskich chardonnay, nie jest przeciążone dębową beczką, która w tym przypadku jest dobrze wkomponowana w aromaty owocowe. Wino zachowało równowagę między jasną kwasowością, a subtelnymi nutami ziołowymi, co pozwala zabłysnąć aromatom owoców.
Opis regionu i producenta
USA to czwarty na świecie największy producent wina, w którym wino produkuje się praktycznie w każdym stanie. Zróżnicowany klimat i gleby umożliwiają produkcję win każdego typu, od spokojnych, przez musujące, słodkie aż po wzmacniane. W USA nie mamy typowej klasyfikacji jakościowej, jak np. we Włoszech czy Francji. Wyznaczone są natomiast 242 obszary do uprawy winorośli (AVA - American Viticultural Area), spośród których aż 139 mieści się w Kalifornii. Wino pojawiło się w tym regionie, odpowiadającym za niemalże 90% produkcji kraju, za sprawą misji katolickich, które rozpoczęły produkcję wina mszalnego.
Wente Vineyards to najdłuższej nieprzerwanie prowadzona rodzinna winnica w Stanach Zjednoczonych, której początki sięgają 1883 roku. Chardonnay “z porannej mgły” (ang. morning fog) nazwę swoją czerpie z nadmorskiej mgły wypychanej przez strumienie wiatru z Pacyfiku do zatoki San Francisco i kierowanej w głąb lądu dzięki unikalnej orientacji ze wschodu na zachód doliny Livermore.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery, dania z drobiem w sosach śmietanowych, mięso, ryby i warzywa z grilla, pieczony kurczak, sałatki, makarony z owocami morza.