Graševina,
Chorwacja
Recenzja Sommeliera
Graševina od rodziny Buhač to wino lekkie, rześkie i przyjemnie kwasowe. Jej twórca znany jest z produkcji win w dobrej relacji jakości do ceny, co obecnie zdarza się nieczęsto na rynku chorwackim. W efekcie możemy cieszyć się doskonałym winem o dużym faktorze pijalności, ale bez zbędnej ekstrawagancji. Zharmonizowane smaki i aromaty świeżych owoców (jabłka, gruszki, cytrusy, ananas) z lekką nutą mineralną na finiszu powodują, że mamy do czynienia z naprawdę ciekawym do wypróbowania okazem. Plusem jest też elegancka i estetyczna etykieta, która będzie się dobrze prezentowała w każdych warunkach.
Opis regionu i producenta
Produkcja win w chorwackim regionie Ilok istnieje, jak wskazują odkrycia archeologiczne, już od czasów cesarstwa rzymskiego. Ten najbardziej wysunięty na wschód obszar kraju leżący na granicy z Serbią charakteryzuje się klimatem kontynentalnym o wielu słonecznych, zaś mało ulewnych dniach. Chłodne zimy i wiosny, upalne lata i umiarkowane jesienie, stałe lekkie bryzy i idealna wysokość nad poziomem morza dają lokalnym winemakerom duże możliwości w doborze uprawianych winorośli, choć obecnie najbardziej charakterystyczna odmiana regionu to Graševina (Welschriesling), która powoli zajmuje miejsce Traminaca (Traminera) wiodącego w regionie w przeszłości.
Winnica Buhač została założona w 1998 r. i jest obecnie prowadzona przez ojca (Ivan) oraz syna (Domagoj), którym przyświeca zasada produkcji dobrych i dostępnych win.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Owoce morza (małże, kraby), ryby, risotto z kalmarami.