Ugaba Klein Constantia,
RPA
Recenzja Sommeliera
Wino o ciemnym, fioletowym kolorze, z delikatnie ceglastym refleksem. W nosie czyste, z wyczuwalnymi nutami ewolucji. Aromat jest bardzo dojrzały, pełen jagód, dorodnych borówek i jeżyn. Przeplata się z zapachami słodkich przypraw, cynamonu, tytoniu. Nuty te wskazują na dojrzewanie wina w beczkach dębowych. Znajduje się ono w idealnym momencie do picia. W ustach jest gładkie, fenomenalnie ułożone. Tanina wypolerowana na gładko z największą precyzją. Alkohol wysoki ,lecz dobrze wkomponowany, nie wystaje zanadto. Finisz jest długi, owocowy, pełen akcentów ciemnych owoców i słodkich przypraw. Należy je subtelnie schłodzić przed podaniem, około 30 minut powinno wystarczyć. Dekantacja wskazana. Może znaleźć się w nim osad, który wytrąca się wraz z upływem czasu.
Opis regionu i producenta
Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).