DIT Celler Cabirol Negre,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Celler Cabirol Negre to klasyczne wino z Montsantu o intensywnym ciemnym kolorze, z lekkim fioletowym refleksem, które już po analizie wzrokowej zachęca do spróbowania. W aromacie wino jest młode, ale nie brakuje mu werwy i charakteru. Wyczuwalne są nuty ziołowe podobne do rozmarynu, a nawet lawendy. Wszystko jest uzupełnione nutami czerwonych owoców, śliwek, żurawiny. Wino jest dosyć młode, ze sporym potencjałem. W ustach wino jest bardzo żywe. Wydaje się być nawet lekko pikantne, ale po chwili wygładza się i pięknie uwydatnia taninę, która wbrew pozorom jest dosyć gładka. Finish jest odczuwalny względnie długo.
Opis regionu i producenta
Nieco na południe od Tarragony, za górami Sierra de Montsant, znajduje się obszar upraw DOP Montsant o tej samej nazwie co pasmo górskie. Ze swoją bogatą w minerały piaszczystą glebą otacza obszar Prioratu. Wina czerwone produkowane są głównie ze szczepów Carignan i Grenache, ale popularne są również Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina białe - Macabeo, Grenache Blanc, Chardonnay są raczej uzupełnieniem wspaniałych win czerwonych z regionu. Wina z Montsantu są co do zasady lżejsze, mniej masywne od swoich popularniejszych krewnych z Prioratu.
