150+1 Barbera Piemonte DOC,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Barbera 150+1 to przepięknie rubinowe czerwone wino, które urzeka nas już po pierwszym zapachu, częstując wyczuwalnymi nutami kwiatów, typowymi dla szczepu Barbera, które w połączeniu z lekko dojrzałymi niuansami czerwonych owoców, w stylu porzeczki, poziomki, dają winu wspaniały charakter aromatyczny. W ustach bardzo ładnie ułożone, z rześką kwasowością, ale również z racji na użycie beczki, z delikatnie wyczuwalnym posmakiem ciemnej czekolady i przypraw. Wino, z racji krótkiego dojrzewania w małych dębowych beczkach przez 3 miesiące, ma bardzo przyjemnie uzupełnione spektrum smaków i aromatów. Barbera jest bardzo wdzięczna pod względem kulinarnym, stąd gama połączeń gastronomicznych jest naprawdę duża.
Opis regionu i producenta
Piemont to obok Toskanii najbardziej rozchwytywany przez miłośników wina włoski kierunek. Malowniczy, górzysty teren położony w północno-zachodnich Włoszech u podnóża Alp jest domem dla największej liczby apelacji DOCG (najwyższa kategoria oznaczenia pochodzenia win) we Włoszech. Wśród nich są tak znane i cenione nazwy jak Barolo, Barbaresco i Barbera d'Asti. Powstałe w tym regionie wina na bazie nebbiolo należą do czołówki win nadających się do długiego leżakowania. I chociaż region słynie z surowych, tanicznych i kwiatowych czerwonych win na bazie nebbiolo, to jego największym sukcesem w ostatnim dziesięcioleciu był słodki, biały, musujący Moscato d'Asti.
