Milton Park Shiraz,
Australia
Recenzja Sommeliera
Milton Park Shiraz, od świetnego producenta Thorn-Clarke Wines to książkowy przykład australijskiego shiraza o głębokiej, purpurowej barwie z ceglastym refleksem. Wspaniały aromat, przepełniony owocowymi aromatami jeżyn, jagód oraz przypraw korzennych. Wino prezentuje klasyczny charakter szczepu, obfitując w nuty gorzkiej czekolady, kakao i przypraw. W ustach dobrze zbudowane, przyjemnie taniczne. Kwasowość nie jest nadmierna, w winie dominują nuty owoców oraz beczki. Alkohol podbija wrażenia smakowe w ustach. Wino jest dosyć długie, ma owocowy finisz, z lekkim czekoladowym posmakiem. Przed podaniem schłodzić około 30 minut, następnie od razu przelać do karafki i po 20 minutach można się delektować smakiem wina. Napowietrzenie pozwoli mu w pełni się otworzyć, a schłodzone wino będzie przyjemniejsze w odbiorze. Wina o wyższym poziomie alkoholu warto chłodzić, żeby stały się bardziej subtelne
Opis regionu i producenta
Eden Valley mieści się w górzystej części Barossy, na południowy wschód od Barossa Valley. Korzysta z chłodniejszego klimatu panującego na wyższych wysokościach. Winnice położone są nawet do 500 metrów nad poziomem morza. Panuje tu stosunkowo długi okres dojrzewania, podczas którego winogrona osiągają większą złożoność aromatyczną. Gleby w regionie to mieszanka ciepłych i dobrze drenujących skał i żwirów z podglebiem gliniastym zachowującym wilgoć w porach suchych. Region Eden Valley słynie przede wszystkich z Rieslingów, ale z racji na chłodniejszy klimat niż w Dolinie Barossa, daje szczuplejsze, bardzo eleganckie wina ze szczepu Shiraz.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Burger w sosie śliwkowym, stek Flat Iron, karkówka w porzeczkowych powidłach.