Courelas da Torre Tinto Alentejo,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Courelas da Torre Tinto jest organicznym winem z Portugalii, o zmysłowej, rubinowej barwie oraz wspaniałym owocowym aromacie. Wino ma delikatnie zauważalne refleksy przy rancie kieliszka. Na początku pachnie dojrzałą czereśnią, wiśnią, a po chwili uwydatnia piękne aromaty czekolady, tytoniu oraz ziół. Można doszukać się też odrobiny gałki muszkatołowej. W ustach dobrze zbudowane, bardzo eleganckie, pięknie zbalansowane. Kwasowość na odpowiednim miejscu, nie wystaje, ale dobrze niesie smak wina. Finisz w miarę długi, oparty o doznania owocowe. Alkohol typowy dla regionu – powyżej 14%, wyczuwalny, ale nie przesadzony w odbiorze. Wina z tego ciepłego regionu warto poddać krótkiemu schłodzeniu. Nalejmy je w duży kieliszek, który pozwoli mu się w pełni otworzyć. Do wypicia w ciągu 2-3 lat, ale gotowe do spożycia już w tym momencie.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z portugalskiego Alentejo i jest wzorowym przedstawicielem tego południowego regionu. Panuje tu klimat śródziemnomorski, który sprzyja uprawie winorośli. Zimy są ciepłe i słoneczne, a wina z tego regionu zyskują coraz większą popularność na świecie. Historycy twierdzą, że w Alentejo wytwarzano wina przed pojawieniem się Rzymian, możliwe więc, że obszar ten był kolebką portugalskiej tradycji winnej.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Polędwiczki wieprzowe z boczkiem w sosie romesco, dojrzałe sery.