Heiderer Mayer St. Laurent Wagramer Selektion,
Austria
Recenzja Sommeliera
Heiderer St. Laurent Wagramer Selektion to wino o mocnej rubinowej barwie, z delikatnym refleksem i wspaniałym aromacie. Sankt Laurent to szczep często mylony w degustacjach z Pinot Noir, stąd nie powinien nas dziwić jego finezyjny charakter. Ma bardzo bogaty i intensywny zapach owoców jagodowych – porzeczki, jagody, borówki, a także wyczuwalne nuty beczki, objawiające się zapachem wanilii czy słodkich przypraw. Wino delikatne i doskonale zrównoważone. W ustach gładkie, z przyjemną kwasowością i ładnie ułożonym leśnym owocem. Finisz dosyć długi, posmak borówkowy. Starzone w beczkach ze slawońskiego dębu, w którym przebywało przez 12 miesięcy, co wzmaga jego strukturę, jak również daje powód do napowietrzenia wina przed podaniem. Warto dać mu około 40-50 minut, fenomenalnie się otwiera, gdyż na początku jest dosyć subtelne. Podawać w temperaturze 14-15°C.
Opis regionu i producenta
Region, wcześniej znany jako Donauland, został przemianowany na Wagram w 2007 roku. Region słynie z dobrze zbudowanych win ze szczepu Gruner Veltliner, oraz solidnych Zweigeltów. Podobnie jak wiele austriackich regionów, leży w klimacie kontynentalnym, od wschodu korzystając z ciepłych mas powietrza z Niziny Panońskiej, które od północy są łagodzone chłodnymi masami powietrza z Alp. Heiderer-Mayer obejmuje 35 hektarów i znajduje się w Baumgarten am Wagram 50 km na płn.-zach. od Wiednia w Dolnej Austrii. Dodatkowo część gron pochodzi od rolników kontraktowych współpracujących z winnicą.
