Monte da Cacada,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Wino wytworzone z najlepszych gron Alicante Bouschet, winorośli powszechnie sadzonej w Hiszpanii, Portugalii i Francji, głównie w regionie Langwedocja-Roussillon. Leżakowało przez 9 miesięcy w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu, dzięki czemu wygładzona została ekspresyjność. Zachwyca intensywnie rubinowym kolorem i oferuje wyjątkowe doznania. Początkowa kwasowość zostaje zastąpiona przez czekoladowe i dymne nuty, które z aromatami czarnego pieprzu stanowią intrygujące zestawienie.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z portugalskiego Alentejo i jest wzorowym przedstawicielem tego południowego regionu. Panuje tu klimat śródziemnomorski, który sprzyja uprawie winorośli. Zimy są ciepłe i słoneczne, a wina z tego regionu zyskują coraz większą popularność na świecie. Historycy twierdzą, że w Alentejo wytwarzano wina przed pojawieniem się Rzymian, możliwe więc, że obszar ten był kolebką portugalskiej tradycji winnej.
Casa Santos Lima to rodzinna firma zajmująca się produkcją, butelkowaniem i sprzedażą portugalskich win. Firma jest obecna bezpośrednio lub pośrednio w regionach Lisboa, Algarve, Alentejo, Vinho Verde i Douro.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do wołowiny, jagnięciny i cielęciny. Struktura i aromatyczność mogą sprawdzić się nawet przy bardziej pikantnych potrawach. Bardzo dobre także solo, bez posiłku.