Juan Carrau Tannat,
Urugwaj
Recenzja Sommeliera
Wino Juan Carrau Tannat to dobry egzemplarz klasycznego Tannata z Urugwaju. W kolorze głębokiego rubinu, z lekkim ceglastym zabarwieniem na rancie kieliszka. W zapachu na początku jest bardzo subtelne, jednak kontakt z powietrzem korzystnie na nie wpływa. Wraz z upływem czasu wino uwydatnia aromaty wędzonych owoców, owoców kakaowca, cygara oraz humidoru. Można również wyczuć marcepan, goździki czy kokos. W ustach wino ukazuje mnogość aromatów owocowych oraz beczkowych. Tanina dobrze zaznaczona, dosyć długo trzyma się w ustach. Na podniebieniu sporo dębiny, ziemistości. Finisz średniej długości, przyjemny. Wino wymaga napowietrzenia, minimum 30 minut, ale warto dać mu chwilę dłużej, po tym czasie wspaniale się otwiera. Podawać lekko schłodzone. Przez swoją intensywność zdecydowanie wymaga jedzenia.
Opis regionu i producenta
Canelones, największy i najważniejszy region winiarski w Urugwaju, jest domem dla ponad 60% produkcji wina w kraju. Canelones, położony blisko stolicy – Montevideo, ma żyzną i ciężką glebę z dominującymi glebami wapiennymi. Słynie z tego, że jest ojczyzną Tannata. W rzeczywistości uprawia się tu wiele różnych odmian (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Albariño, Pinot Noir, Viognier i wiele innych). Jednak, to właśnie Tannat jest specjalnością regionu.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wołowina z cięższymi sosami, warzywa z grilla.