Château Bois Chantant Cuvee Bordeaux Superieur,
Francja
Recenzja Sommeliera
Château Bois Chantant Cuvee Bordeaux Superieur to dobry reprezentant całkiem solidnego rocznika 2017. W kolorze klasyczny, rubinowy z jasnym refleksem przy rancie. W aromacie eleganckie nuty wanilii, dojrzałej czerwonej śliwki, czekolady, porzeczki, z akcentem lukrecji w tle. Można wyczuć również truskawki. Ładnie się otwiera, z upływem czasu wzmaga swoje aromaty. W ustach dobrze zaznaczona, lekko spolerowana tanina, typowa dla win z Bordeaux. Ładnie zaakcentowana kwasowość, alkohol wspaniale wtopiony. Czuć, że wino się ułożyło i zaczyna pokazywać swoje pełne oblicze. Długi finisz, pełen nut dojrzałych truskawek i czekolady. Wino w tym stylu pite solo traci swój urok. Warto sięgnąć po jagnięcinę z grilla w towarzystwie rozmarynu i sosu RWS. Dania z bakłażanami, cukinią i pieczarkami również ładnie się złączą, gdyż wina z Bordeaux lubią takie połączenia. Wino ma potencjał na jeszcze 3-4 lata, ale już teraz jest świetne.
Opis regionu i producenta
Bordeaux jest drugim, po Langwedocji, największym regionem we Francji, który zajmuje ok. 120 tys. ha. Historia upraw sięga czasów rzymskich. Dominującymi szczepami, które są uprawiane, są Cabernet Sauvignon i Merlot (wykorzystany w tym winie). Produkuje się tam jedne z najlepszych czerwonych win na świecie (z białych np. Sauternes lub Barsac), z bardzo dużym potencjałem starzenia. Klimat jest oceaniczny, ale potrzebne roślinom opady, które są niesione znad Atlantyku, bywają czasami zbyt obfite i mogą powodować rozwój pleśni, która niszczy uprawy. Gleby w regionie są zróżnicowane - pozwala to wininarzom na pokazanie lokalnego terroir każdej winnicy i działki.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Jagnięcina w rozmarynie z sosem śliwkowym, ser Bursztyn, faszerowany bakłażan.