Doña Paula Estate Malbec,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Doña Paula Estate Malbec to wino o dosyć intensywnej, rubinowej barwie, bez nadmiernych refleksów na rantach kieliszka. W nosie prezentuje złożone aromaty dojrzałej śliwki, jeżyn, jagód, lukrecji, kakaowca, słodkich przypraw i czarnego pieprzu, a więc klasyka argentyńskiego Malbeca. Z początku jest dosyć subtelne w aromacie, jednak wraz z dopływem tlenu, wino coraz bardziej otwiera się przed winopijcą. W smaku pełne dojrzałych owoców, analogicznych do nut wyczuwalnych w zapachu. Powtarzają się akcenty śliwek, jeżyn czy kakaowca i słodkich przypraw z miękkimi taninami w ustach. Długi, owocowy finisz, średnia kwasowość. Wino bardzo przyjemne w piciu. Malbec kulinarnie pasuje do klasyki argentyńskiej kuchni – wołowiny. Warto jednak dać mu szansę w starciu z daniami bogatymi w strączki z dodatkiem gęstych sosów pomidorowych. Do przemyślenia również sery w stylu Rubin czy Szafir. Wino warto delikatnie schłodzić. Do wypicia w ciągu roku, czas może w tym wypadku zadziałać na korzyść wina.
Opis regionu i producenta
Uco Valley – kluczowa część najważniejszego regionu winiarskiego Argentyny, Mendozy. Region słynie z doskonałych interpretacji Malbeca. Chłodniejszy klimat pozwala na długi, spokojny okres dojrzewania. Jedną z charakterystycznych cech Doliny Uco jest jej wysokie położenie nad poziomem morza Podregiony La Consulta i Tunuyan znajdują się na wysokości odpowiednio 850 metrów i 1100 m. Dosyć ciepłe dni, chłodne noce pozwalają zachować świetny balans w winach.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery rubin lub szafir, dania w sosach pomidorowych ze strączkami.