Chiusa Grande Vinosophia Montepulciano d'Abruzzo,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Chiusa Grande Vinosophia Montepulciano d'Abruzzo jest świetnym egzemplarzem wina z Abruzji. Kolor wiśniowy z purpurowym odcieniem, z lekkim szkarłatnym refleksem. W aromacie wiśnia, czereśnia, ciemne owoce, można również wyczuć delikatne nuty czekolady, wanilii. Nie wymaga długiego utleniania, szybko pokazuje swoje pełne, pozytywne oblicze. Zapachy czekolady, goździków, słodkich przypraw wynikają z użytej beczki. W ustach dobrze zbudowane, o dosyć gładkiej choć względnie charakternej taninie. Długi, przyjemnie owocowy finisz z delikatną czekoladową nutą. Alkohol bardzo ładnie wkomponowany, nie wystaje z wina. Montepulciano jest doskonałym partnerem do wielu klasycznych włoskich dań, bardzo popularnych w Polsce, jak pizza czy makarony. Do picia już, ale ma potencjał na 3-4 lata dojrzewania.
Opis regionu i producenta
Abruzja znajduje się w centralnej części Włoch, na wschodnim wybrzeżu, od zachodu graniczy z Lacjum, od północy z Marche, od południa z Molise. Mieszkańcy tego górzystego regionu, leżącego nad Morzem Adriatyckim słyną z zamiłowania do obfitych posiłków. Najlepszym świadectwem tego niepohamowania w jedzeniu była la panarda - posiłek, składający się z 30 do 40 potraw, spożywany podczas całego dnia, swego rodzaju ekstrawagancja, która obecnie wyszła już z mody. Obecnie potrawy abruzyjskie są wyraziste, często pikantne, ale rzadko skomplikowane. Region, w którym pogoda dopisuje niemalże cały rok, naprawdę ciepłe miesiące letnie, ale łagodna jesień oraz zima.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza, ossobuco, zupy rybne.