Bodegas Menade Verdejo,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Mamy okazje zdegustować świetne Verdejo z regionu Castilla y León. Kolor jasny, słomowy, bez refleksów. Wino jest w aromacie bardzo żywe, dzieje się w nim naprawdę sporo. Można bez problemu wyczuć zapach kwiatów, bardzo dużą ilość cytrusów, ziół, a nawet szczyptę trawiastości i owoców egzotycznych. Wina ze szczepu Verdejo są zazwyczaj sprężyste, orzeźwiające, rześkie i nasycone aromatami cytrusów. Nie inaczej jest tym razem. Wino w ustach jest świetnie zbalansowane, z dobrze ułożonym alkoholem i przyjemną, orzeźwiającą kwasowości. Wino w smaku jest stosunkowo długie, lekkie i naprawdę eleganckie, z owocowo-ziołowym, przyjemnym finiszem. Wino będzie wspaniałym towarzyszem kulinarnym. Warto podać je do ryby z rusztu z sosem z kiszonej cytryny i śmietanki, do miękkich serów. Dobrze odnajdzie się również jako partner do przeróżnych sałatek. Smaczne również solo. Pić dobrze schłodzone. Nie chować do piwnicy, pić już dziś.
Opis regionu i producenta
Rueda to mały region winiarski na południowy-zachód od Valladolid (region Castilla y León) o obszarze ponad 6000 hektarów. Na tej powierzchni zarejestrowanych jest aż 1320 gospodarstw uprawiających winorośl oraz 32 bodegi (2003 rok). Nazwę swą bierze od miejscowości Rueda. Region bardzo ciepły latem, chłodny zimą. Nie ma tu zbyt wielu opadów, ale z racji na odporność na suszę świetnie zaadaptowało się tutaj Verdejo. Jest tu bardzo dużo piaskowych gleb. Na pierwszy rzut oka Rueda nie wygląda na region winiarski, ale pozory mogą mylić.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Ryby z rusztu z sosem śmietanowym i cytrynowym, miękkie sery oraz sałatki.