Campagnola „Le Bine” Soave Classico,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino Soave Le Bine od Campagnoli to książkowe wino z apelacji Soave, powstałe ze szczepów Garganega oraz Trebbiano. W kolorze jest klasycznie słomkowe, bez wyraźnych refleksów, czyste. Wino w aromacie jest bardzo świeże, pachnące grejpfrutem, rumiankiem oraz cytrusami. Delikatnie wyczuwalne nuty miodowe. Aromat jest niezwykle zachęcający do picia, typowy dla win z tego regionu. W ustach mamy wino o średniej budowie. Dobrze zaznaczona kwasowość, bardzo sprężysta. Na palecie mamy dużą aromatyczność, spójną z tym co wyczuwalne w nosie. Finisz dosyć długi. Wino jest niezwykle odświeżające, wspaniałe na cieplejsze dni. W jesiennej aurze stanowi idealny pomost między rzeczywistością a wspomnieniami z wakacji. Warto wypić je już teraz, ale odłożenie na rok czy dwa mu nie zaszkodzi. Zmieni się delikatnie jego charakter, ale na pewno nadal będzie winem rewelacyjnym do picia. Dobrze schłodzić przed podaniem.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Krewetki z limonką, chilli, pietruszką i czerwonym ryżem; Vitello Tonato.