Nicosia Fondo Filara Nero d’Avola,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Nicosia Fondo Filara Nero d’Avola jest dobrym reprezentantem swojego szczepu. W kolorze czyste, o rubinowej barwie, bez wyraźnych refleksów na rantach. W aromacie mamy klasyczne aromaty tego szczepu – wyczuwalne śliwki, kwaśne wiśnie, zioła, ale pojawia się tu również nuta cassis, po krótkim utlenieniu. Wino w ustach jest średniego ciała. Kwasowość jest na umiarkowanym poziomie, nie jest nadmierna, ale to nie znaczy, że jest nieobecna. Taniny są gładkie, niezbyt nachalne. Wyczuwalne w ustach słodkie przyprawy wynikają ze sprawnego użycia beczki w winie, jest to piękne uzupełnienie smaków. Finisz przyjemny, średniej długości. Wino należy schłodzić przed podaniem, krótkie napowietrzenie w karafce mu nie zawadzi. Wino do wypicia na już, posiada potencjał leżakowania do dwóch lat.
Opis regionu i producenta
Sycylia - największa wyspa położona na morzu śródziemnym, oferuje przepiękne widoki, wspaniałą kuchnię oraz przepyszne wina. Klimat śródziemnomorski, wielowiekowa tradycja upraw i wiedza tamtejszych winogrodników gwarantuje umiejętne i harmonijne prowadzenie winorośli oraz produkcję win najwyższej klasy. Wyspa była niegdyś znana z produkcji słodkich Muscatów, później wzmacnianego wina Marsala, a obecnie koncentruje się na wytrawnych winach regionalnych produkowanych pod tytułem IGT Terre Siciliane.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Caponata, spaghetti all’Amatriciana.