Dr Loosen Riesling Dry,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Lekko zanurzając nos w kieliszku, już mamy zapowiedź wina ze szczepu Riesling. Dr Loosen to kultowy producent z doliny Mozeli, a to wino tylko to potwierdza. W kolorze lekko słomkowe, z wodnistym refleksem. W nosie bardzo bogato, typowo dla rieslinga. Wyczuwalne są charakterystyczne nuty brzoskwini, limonki czy cytryny. Rozwijające się nuty moreli, lekko wyczuwalny zapach plastra miodu. W ustach sprężysta kwasowość, charakterystyczna dla niemieckich win, zwłaszcza z Mozeli. Lekko przełamane subtelnym cukrem resztkowym. Kwasowość długo niesie smak wina w ustach. W ustach strzeliste, pełne owocu, bardzo eleganckie. Długi finisz. Wino z potencjałem dojrzewania 3-5 lat. Należy solidnie schłodzić przed podaniem, żeby wyeksponować pełnię jego charakteru. Nie należy napowietrzać, jego siła jest w młodości, zwiewności.
Opis regionu i producenta
Mozela jest jednym z najważniejszych regionów winiarskich w Niemczech - jest to jeden z 13 niemieckich regionów winiarskich dla win gatunkowych (Qualitätswein, dawniej QbA i Prädikatswein), a swoją nazwę bierze od rzeki Mozeli, która tworzy niebywały klimat do uprawy winorośli. Rzeka powoduje świetną wilgotność powietrza, a jednocześnie umożliwia uprawy na zboczach, a więc lepszą ekspozycję na słońce. Najlepsze rieslingi z Mozeli są jednocześnie jednymi z najlepszych białych win na świecie. Lekkie i ubogie w alkohol, mogą być intensywnie aromatyczne, z urzekającymi nutami kwiatowymi i mineralnymi oraz wspaniałą równowagą słodyczy i kwasowości.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pad Thai, krewetki z chilli i kolendrą, tatar wołowy z marynowanymi dodatkami.