Tolloy Pinot Grigio,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Tolloy Pinot Grigio to solidne wino ze szczepu Pinot Grigio. W kolorze jest klasycznie słomkowe, z wodnistym refleksem, o średnim wysyceniu. W nosie mamy złożony bukiet. Czuć że wino jest młode, z racji na świeżość aromatów. Wyczuwalne są limonki, cytryny, skórka z pomarańczy czy dojrzały ananas. W ustach również duża doza cytrusów. Wyczuwalny jest również posmak gruszki czy miodu. Wino, co typowe dla win z Górnej Adygi, sprawia wrażenie lekko oleistego na palecie. Wino jest średniego ciała, ma przyjemną, świeżą kwasowość. Wydaje się być lekko gęste na palecie. Finisz ma względnie długi, pozostawiający bardzo dobre wrażenie po winie. Nie należy go napowietrzać, koniecznie pić prosto z butelki, mocno schłodzone. Do wypicia dziś, jak również w ciągu roku.
Opis regionu i producenta
Alto Adige (lub Sudtirol dla niemieckojęzycznej części lokalnej populacji) jest najbardziej wysuniętym na północ obszarem uprawy winorośli we Włoszech. Pasmo winnic położone jest wzdłuż północno-południowej ścieżki rzeki Adige. Winorośle sadzone są głównie na dnie i zboczach (niejednokrotnie bardzo stromych) doliny. Klimat jest tu raczej umiarkowany, wilgotny z chłodnym latem. Nadaje to winom charakteru, sprężystości i świeżości. W regionie, oprócz uprawy winorośli i zbóż, duże znaczenie ma również sadownictwo - Alto Adige jest wiodącym europejskim producentem jabłek. Poza rolnictwem, obszar ten jest również bardzo popularny turystycznie dzięki bogatej infrastrukturze narciarskiej.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Spaghetti aglio e olio, deska miękkich serów, sałatki.