Estampa Gran Reserva Carmenere,
Chile
Recenzja Sommeliera
Wino Estampa Gran Reserva to kupaż trzech szczepów – Carmenere, Syrah oraz Cabernet Sauvignon. Wino ma intensywny rubinowy kolor, z lekkim ceglastym refleksem przy rancie. W aromacie jest dosyć intensywne. Początkowo wyczuwalnych jest dużo nut wędzonych owoców, słodkich przypraw, dopiero po krótkim utlenieniu zaczynają wychodzić aromaty owocowe, takie jak śliwki, borówki, ale pojawia się także pieprz czy papryka. Wino po zapachu wskazuje na optymalny moment do spożycia. W ustach jest pełne owocu, spójne z tym co wskazuje nos. Ma bardzo ładnie wypolerowaną taninę, dobrze wkomponowany alkohol, a kwasowość jest utrzymana w ryzach. Finisz owocowy, bardzo przyjemny. Przed otwarciem należy je schłodzić około 20 minut. Krótka dekantacja mu nie zaszkodzi, może zdarzyć się odrobina osadu na dnie butelki. Do wypicia na już, ale rok w piwnicy nie powinien mu zaszkodzić.
Opis regionu i producenta
Dolina Colchagua jest jednym z najbardziej znanych obszarów uprawy winorośli w Chile. Korzystająca z przyjemnego klimatu śródziemnomorskiego dolina, daje warunki do stworzenia win zyskujących uznanie na całym świecie. Zimny wpływ powietrza z wybrzeża powoduje wydłużenie okresu dojrzewania, co sprzyja rozwojowi intensywnych aromatów i zrównoważonemu charakterowi powstałych tutaj win. W strukturze glebowej dominują gleby granitowe, o wysokiej mineralności. W 2005 roku Dolina Colchagua została nagrodzona przez uznane media jako „Najlepszy Region Winiarski na Świecie”

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Faszerowany indyk z pieca, sery w typie Mimolette.