Tenuta Sant’Antonio Scaia Corvina,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino Scaia Rossa to doskonała interpretacja szczepu Corvina, chluby regionu Veneto. Kolor wina przypomina kolor dojrzałej, ciemnej wiśni, bez refleksów. W aromacie jest to wino bardzo owocowe i eleganckie. Charakterystycznymi zapachami, które czuć w kieliszku są przede wszystkim wiśnie, zarówno dojrzałe jak i kwaśne, odrobina śliwki renklody, a także wyczuwalna żurawina. Wino jest bardzo świeże, opiera się na młodzieńczym wigorze, energii. Od razu jest gotowe do spożycia, nie należy go napowietrzać. W ustach jest bardzo żywiołowe, soczyste, z przepiękną kwasowością i subtelnymi taninami. Jest to wino eleganckie, o średniej budowie. Alkohol ładnie ukryty. Dosyć długie, z bardzo owocowym, wiśniowo-migdałowym finiszem. Scaia Rosso jest doskonałym winem do jedzenia. Większość wariantów risotto z pomidorami i mięsem będzie doskonale współgrać, jak również sery o średniej twardości. Wino do wypicia w ciągu roku, maksymalnie dwóch od dziś. Schłodzić na 20 minut przed podaniem.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.
