Smoked By Dona Paula Red Blend,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Smoked By Dona Paula Red Blend to kupaż trzech szczepów – Cabernet Sauvignon, Malbec oraz Bonarda. Wino jest o ciemnej barwie, z delikatnym refleksem. Dosyć gęste, o atrakcyjnym zapachu przypraw korzennych, dojrzałych owoców porzeczkowych, borówek oraz czereśni. Można wyczuć wyraźny wpływ beczki. Nazwa Smoked By odnosi się do mocniejszego wytostowania beczek, które jest odczuwalne w zapachu tego wina. W ustach jest gładkie. Tanina jest wyczuwalna, lecz gładka i niezbyt agresywna. Kwasowość dobrze wkomponowana, alkohol rozgrzewający. Wino jest kompleksowe, długie eleganckie. Koniecznie należy je schłodzić przed serwisem, a także napowietrzyć, minimum 30 minut. Wspaniale otwiera się z czasem. Do picia już, ale 2-3 lata w piwnicy na pewno mu nie zaszkodzą.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wołowina z grilla, BBQ.