The Stump Jump Shiraz,
Australia
Recenzja Sommeliera
The Stump Jump Shiraz to wino od kultowego producenta D’Arenberg. W kolorze głębokie, purpurowe, bez refleksów. Wino w aromacie jest bardzo zachęcające. Od razu częstuje nas zapachem ciemnych owoców, głównie jagód, dojrzałych malin oraz borówek. Wyczuwalne są również nuty przypraw, czekolady oraz kakao. Z czasem pięknie się otwiera i zapach owoców jest bardziej elegancki i intensywny. Uchwytne subtelne nuty beczkowe, odrobina cynamonu. W ustach ładnie zbudowane, soczyste, bardzo pijalne. Nie jest zbyt taniczne, za to jest doskonale zbalansowane. Ma dosyć długi, owocowy posmak. Jest winem skrojonym pod spotkania z przyjaciółmi, gdyż potrafi spełnić oczekiwania zarówno wytrawnego znawcy wina, jak i początkującego winopijcy. Alkohol lekko wyczuwalny. Wino warto wypić w ciągu roku. Przed wypiciem schłodzić 20 minut w lodówce, warto przelać do karafki.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z regionu McLaren Vale, położonego na południe od Adelajdy, stolicy Południowej Australii. Klimat zbliżony do śródziemnomorskiego sprzyja uprawie winorośli i produkcji znakomitych win. Ciepłe letnie dni i chłodniejsze popołudnia związane z bryzą morską pozwalają na wolniejsze i równomierne dojrzewanie winogron. Im dłużej owoc dojrzewa, tym większa w nim zawartość cukru, maksimum smaku i aromatu. W tym regionie produkuje się niemal połowę wszystkich australijskich win.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Żeberka BBQ, sarnina z figami i melasą winogronową.