Gasper Chardonnay Rubola,
Słowenia
Recenzja Sommeliera
Wino Gasper, to zupełnie innowacyjne połączenie Chardonnay i Ribolli, znanej pod lokalną nazwą Rebula, będącej równocześnie jedną z najbardziej rozpowszechnionych odmian winorośli w regionie. W barwie wino jest o klasycznej słomkowej barwie, z delikatnie żółtym refleksem. Wino pokazuje na początku piękne, jabłkowe aromaty, uzupełnione o akcenty soczystej brzoskwini, nektarynki, a także typowej dla Chardonnay gruszki. W ustach doskonale zbalansowane, z pięknie zaznaczoną kwasowością, dużą dozą owocowości. W smaku jest spójne z nosem, wyczuwalne wyraźnie nuty gruszek, jabłek, ale ma również odświeżający cytrusowy charakter. Świetnie sprawdzi się dobrze schłodzone. Nie wymaga dekantacji. Doskonały partner dla lekkich przekąsek z miękkimi serami, jak również do ryby smażonej na maśle. Tłustość dania doskonale zrównoważy kwasowość i świeżość ryby. Do picia już, ale można poczekać jeszcze rok.
Opis regionu i producenta
Goriška Brda to obszar łagodnych i malowniczych wzgórz ciągnący się wzdłuż granicy słoweńsko-włoskiej. Na tym terenie znajduje się około 1000 hektarów winnic należących do 400 rodzin. Region jest podzielony między Włochy a Słowenię. Po stronie włoskiej nosi nazwę Collio. Słynie z uprawy, między innymi, lokalnej specjalności – rebuli, znanej we Włoszech pod nazwą Ribolla Gialla. Uważany jest za jeden z najbardziej jakościowych regionów Słowenii.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Ryba smażona na maśle, miękkie sery.