Korenika&Moskon Bis,
Słowenia
Recenzja Sommeliera
Korenika&Moskon Bis to kupaż Merlota i Pinot Noir, zwanego na Słowenii Modri Pinot. Wino o śliwkowej barwie, z ceglastym refleksem przy rancie. W aromacie dużo dojrzałych nut zarówno czerwonych, jak i ciemnych owoców. Można wyczuć typowe dla Merlota nuty śliwki czy dojrzałej wiśni, ale także akcenty leśnych owoców z racji na obecność Pinot Noir. Wyczujemy wobec tego dojrzałe maliny i poziomki. Po krótkim dotlenieniu pojawiają się także akcenty pieprzu, skóry oraz przypraw. W ustach gładkie, ale z lekkim pazurem. Wspaniale wypolerowana tanina i dobrze wkomponowana kwasowość. Znakiem charakterystycznym dla tego producenta jest idealne wręcz ukrycie alkoholu w winie, który wynosi tutaj 15%. Wino jest długie, eleganckie, doskonałe na chłodne zimowe wieczory. Wybornie odnajdzie się w towarzystwie soczystego burgera wysmażonego na medium z chutney z czerwonej cebuli i serem cheddar, lub alternatywnie z pieczonym boczkiem z sosem z czerwonej porzeczki. Napowietrzenie 30 minut nie zaszkodzi, tak samo jak schłodzenie. Wino do picia już, ale z potencjałem na 2-3 lata dojrzewania.
Opis regionu i producenta
Region zlokalizowany jest „przy morzu” na zachodzie Słowenii, wzdłuż granicy z Włochami. W Primorskiej obsadzono ok. 8000 hektarów. Region dzieli się na cztery mniejsze subregiony. Najbardziej na północ znajduje się Goriška Brda (Wzgórza Gorycjańskie). Poniżej rozciąga się Vipavska Dolina (Dolina Wipawy). Najmniejszym z subregionów jest osadzony na płaskowyżach Kras, leżący pomiędzy Alpami a wybrzeżem Adriatyku. Stawkę zamyka Slovenska Istra, granicząca od południa z Chorwacją.
Winnica Korenika&Mośkon powstała w 1984 roku i posiada 25 ha upraw winorośli. Najstarsze nasadzenia na obszarze winnicy sięgają 1955. Winiarz, jako jeden z pierwszych w kraju, podjął się produkcji win ekologicznych i biodynamicznych. Produkcja ta jest udokumentowana certyfikatami, a same wina są bardzo wysoko oceniane przez jurorów konkursów winiarskich na całym świecie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Burgery, pieczony boczek.