Cantina Valpantena Valpolicella Ripasso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Valpolicella Ripasso Conte del Brigante to klasyka północnych Włoch. W kolorze wiśniowe, z lekkim ceglastym refleksem. W aromacie jest pełne nut nalewki wiśniowej, pojawiają się akcenty migdałów, pieczonych owoców oraz kawy. Ładnie się otwiera, warto być przy nim cierpliwym, szczodrze nas za to wynagrodzi. W ustach, natomiast, jest naprawdę soczyste, czuć na palecie dojrzałe czerwone owoce, z dominującą nutą nalewki wiśniowej, kawy i słodkich przypraw korzennych. Pojawiają się w nim jedwabiste taniny, pięknie wygładzone. Kwasowość jest rześka, pięknie niesie smak wina. Jest dosyć długie i bardzo przyjemnie się je pije. Doskonale uzupełni risotto z grzybami, parmezanem oraz odrobiną pieczonego boczku, a także ze smażoną wątróbką z czerwonymi owocami i konfiturą cebulową. Warto przelać je do karafki, a także subtelnie schłodzić. Do wypicia już dziś, ale również za dwa lata. Nie należy się z nim specjalnie spieszyć.
Opis regionu i producenta
Istniejąca już od pięciu pokoleń, winnica Giuseppe Campagnola leży w malowniczym miasteczku Valgatara, w słynnym rejonie Valpolicella. Pracochłonną produkcję wyjątkowych win z szuszonych owoców rozpoczął jeszcze w dziewiętnastym wieku Carlo Campagnola, a po jego przedwczesnej śmierci obowiązki przejęła po nim wdowa, Caterina Zardini. W 1907 roku wytworzone przez nią Recioto zdobyło złoty medal na wystawie win w Weronie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Risotto z grzybami, parmezanem a także smażona wątróbką z czerwonymi owocami i konfiturą cebulową.