Tenuta Scuotto Campania Aglianico,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Region Kampanii, ze stolicą w Neapolu, daje doskonałe czerwone wina, bazujące na szczepie Aglianico. Szczep ten, nazywany jest Nebbiolo południa, daje wina długowieczne, z obfitą taniną i szczodrym owocem. W lżejszych interpretacjach jest wspaniały do picia za młodu. Taki jest właśnie egzemplarz od Tenuta Scuotto. Wino o ciemnej, intensywnie rubinowej barwie. W aromacie dużo ciemnych owoców – śliwek, borówek czy aronii. Można również wyczuć lekką dymność. W ustach wino jest żywe, ale dosyć gładkie. Pięknie rozlewa się po podniebieniu, dając dużo przyjemności z picia. Finisz dosyć długi, a alkohol ładnie wkomponowany. Dojrzewanie w butelce nie przyniosło winu nadmiaru dębowej taniny, dzięki czemu nie ma konieczności parowania go z jedzeniem. Nie oznacza to, że nie warto tego robić. Lasagne byłaby wspaniałym kompanem w tej kulinarnej podróży. Opcjonalnie można przygotować pierś z kaczki w sosie porzeczkowym z dodatkiem smażonego bakłażana. Wino warto napowietrzyć około 30 minut, a także schłodzić przed podaniem.
Opis regionu i producenta
Kampania to nieco zapomniany region winiarski, znajdujący się na południe od Lacjum. Jego chlubą są czerwone wina ze szczepu Aglianico, który według legendy, trafił tutaj wraz z greckimi osadnikami. W temacie białych win królują takie szczepy jak Fiano, Greco oraz Falanghina. Znajdują się w nim 4 apelacje DOCG – Aglianico del Taburno, Taurasi, Fiano di Avellino oraz Greco di Tufo. Klimat należy do ciepłych, z delikatną zimą i długim okresem wegetacyjnym. Dominują tu gleby wulkaniczne, co niejednokrotnie jest wyraźnie wyczuwalne w tamtejszych winach. Morska bryza, od strony Morza Tyrreńskiego chłodzi klimat, dając możliwość do zbalansowanego rozwoju winogron.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Mięsa pieczone i grillowane, steki wołowe, dziczyzna, ragu wołowe i makarony mięsne z dodatkiem pomidorów.