Feudi Salentini Appassimento Rosso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Feudi Salentini Appassimento Rosso skradnie serca każdego fana wina. W kolorze jest głębokie, rubinowe, z subtelnym refleksem. W zapachu dzieje się niezwykle dużo. Mamy do czynienia z wanilią, suszonymi owocami, takimi jak śliwki czy czereśnie. Są tu również wyczuwalne zioła, kakao oraz rodzynki. Wino wymaga utlenienia przed wypiciem. W ustach jest pełne, z pięknie zaokrąglonymi taninami, bogate w aromaty owocowe oraz beczkowe. Czuć tutaj ponownie wanilię, czereśnie, konfiturę śliwkową, zioła. Posmak jest długi. Alkohol jak na swój dosyć wysoki poziom jest ładnie wkomponowany, nie narzuca się. Wino jest skrojone pod jedzenie, a także na długie wieczory z przyjaciółmi. Deska twardych serów powinna zagrać pierwsze skrzypce w tym towarzystwie, ale zawiesiste gulasze również nie będą złym wyborem. Schłodzić przed wypiciem i dać 30 minut w karafce dla lepszego otwarcia. Wino do wypicia na już, ale kilkumiesięczna obecność w piwnicy mu nie zaszkodzi.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Twarde sery, gęste gulasze mięsne.