Eymann Riesling,
Niemcy
Recenzja Sommeliera
Riesling od Eymanna to klasyka gatunku. W kolorze jasna barwa, z żółtym akcentem, bez refleksów przy krawędzi kieliszka. W nosie mamy klasyczne nuty morelowe, cytrusowe, gruszkowe. W tle pojawia się subtelna nuta petrolowa, tak poszukiwana w rieslingach. Wyczuwalna również spora doza aromatów mineralnych. Kwasowość jest bardzo soczysta, zgodnie z przewidywaniem. Czuć troszkę pełniejszą strukturę wina, co jest typowe dla rieslingów z Palatynatu. Długi posmak, z wyraźnym cytrusowym napięciem, subtelną dozą posmaku gruszkowego. Wyczuwalne również owoce pestkowe. Alkohol wspaniale wkomponowany. Wino jest bardzo soczyste, idealne do picia solo, jak również do uzupełnienia nim posiłku. Ryby w towarzystwie sosu Bernaise doskonale się sprawdzą. Sałatka z burratą, pistacjami, szpinakiem i oliwą z dodatkiem tartej skórki z cytryny również jest tutaj dobrym pomysłem. Pić dziś, ale można zostawić na później. Mocno schłodzić.
Opis regionu i producenta
Palatynat to jeden z najcieplejszych regionów winiarskich Niemiec. Klimat jest tu suchy i słoneczny, a sam region charakteryzuje się glebami o wyjątkowym składzie: czerwony piaskowiec, wapień, less, czerwone łupki oraz granit i żwir. Region ten stanowi naturalne przedłużenie francuskiej Alzacji. Tworzy się tutaj wina nie tylko ze szczepu riesling, ale i pinot noir czy mniej popularnego scheurebe, a nawet włoskiego sangiovese!
