Gasper Cabernet & Merlot,
Słowenia
Recenzja Sommeliera
Gasper Cabernet Sauvignon & Merlot to wino ze szczepów bordoskich w interpretacji słoweńskiej. W barwie pięknie wysycone, o głębokiej rubinowej barwie, bez wyraźnych refleksów przy rantach. W aromacie jest dosyć szczodre. Czuć klasyczne nuty win opartych o blend bordoski. Można wyróżnić akcenty porzeczki, ciemnej śliwki, jeżyn, liści porzeczki oraz szczyptę ziemistości. Aromat jest ładnie ułożony, ale pogłębia się wraz z utlenieniem się wina. Z czasem owocowe akcenty zaczynają się pięknie pogłębiać. W ustach wino jest rześkie, o ładnej kwasowości i wyraźnym owocowym posmaku, spójnym z tym, co można było wyczuć w nosie. Tanina jest wyczuwalna, ale nie dominuje w ustach. Wino jest zdecydowanie owocowe i pijalne. Finisz średniej długości. Warto zdekantować wino na 30 minut i zaserwować je do combra jagnięcego z pieczonymi ziemniakami i tarniną, ewentualnie do moussaki. Wino dobre do picia już, ale można dać mu jeszcze kilka miesięcy w zaciszu domowej piwniczki.
Opis regionu i producenta
Goriška Brda to obszar łagodnych i malowniczych wzgórz ciągnący się wzdłuż granicy słoweńsko-włoskiej. Na tym terenie znajduje się około 1000 hektarów winnic należących do 400 rodzin. Region jest podzielony między Włochy a Słowenię. Po stronie włoskiej nosi nazwę Collio. Słynie z uprawy, między innymi, lokalnej specjalności – rebuli, znanej we Włoszech pod nazwą Ribolla Gialla. Uważany jest za jeden z najbardziej jakościowych regionów Słowenii.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Comber jagnięcy z pieczonymi ziemniakami i tarniną, moussaka.