Chateau de Treviac Corbieres AOP,
Francja
Recenzja Sommeliera
Chateau de Treviac jest doskonałym przykładem wina z południa Francji, konkretnie z apelacji Corbieres. Wino o pięknym rubinowym kolorze, z lekkim refleksem o ceglastym zabarwieniu. W aromacie początkowo bardzo subtelne, z dominującym zapachem ziół, głównie suszonych. Aromat ten nazywany jest Garrigue. Ponadto mnogość nut dojrzałych śliwek, tytoniu, cynamonu oraz jeżyny. W smaku jest pełne, bogate, bardzo obfite na podniebieniu, z ułożoną, acz charakterną taniną. Posmak owoców jest spójny z tym wyczuwalnym w nosie. Finisz długi. Alkohol na wyższym poziomie, ale całkiem zgrabnie wkomponowany w wino. Butelka zdecydowanie do dekantacji, na 30-40 min. przed wypiciem. Warto również schłodzić wino, żeby nie wzmagać percepcji wysokiego alkoholu. Wino wymaga jedzenia. Steki średnio wysmażone z sosem z czerwonego wina, ewentualnie towarzystwo gulaszu z daniela byłoby świetnym wyborem. Wino do picia już, ale można zostawić na dwa lata w piwnicy.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Gulasz z daniela, stek z sosem RWS.