Baltos Mencia,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino Baltos z lokalnego hiszpańskiego szczepu Mencia to ukłon w stronę wybijającego się jakościowo hiszpańskiego regionu Bierzo. Ręcznie zbierane grona z ponad 40-letnich krzewów, fermentacja na dzikich drożdżach oraz mieszana beczka amerykańska i francuska dały pięknie soczyste wino z przebijającymi się aromatami ciemnych owoców (jeżyny, jagody, czarnej porzeczki, śliwki), lukrecji, leśnej ściółki, dębu i fiołka. Dzięki świetnej jakości, wino zdobyło szerokie uznanie wśród popularnych krytyków jak Wine Enthusiast - 92 punkty czy Wine Spectator - 90 punktów.
Opis regionu i producenta
Bierzo to wciąż mało znany region winiarski w północno-zachodniej części Castilla y Leon w Hiszpanii, w pobliżu granic regionu z Galicją (na zachodzie) i Asturią na północy. Topograficznie, Bierzo to grupa małych dolin w górzystym obszarze, dlatego region ten cechuje się szczególnym rodzajem mikroklimatu, który jest tu raczej łagodny i regulowany przez wilgotność.
Winnica Dominio de Tares została założona w 2000 roku i od wielu lat jest liderem hiszpańskiej apelacji Bierzo. Produkcja wina jest zlokalizowana w regionie Kastylii i Leon, w którym tradycja związana z wytwarzaniem wina jest bogata i sięga zamierzchłych czasów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do serów i tapasów, pasztetów, dań z makaronem i risotto.