Nasze wybrane wina
Grudzień 2019

Blaufränkisch,
Austria

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

“Przed krytyką można się bronić, wobec pochwały jest się bezbronnym” - mawia Martin Heider, senior rodu. Jego słodkie wina zyskały ponad 300 złotych medali. Producent może również pochwalić się wspaniałymi winami czerwonymi. Jeżyna, lubczyk, wiśnie, świeża kwasowość - tak powinno wyglądać codziennie wino czerwone!

Opis regionu i producenta

Winnice w Austrii są zlokalizowane głównie na wschodzie kraju, ze względu na obecność jeziora Nezyderskiego, które łagodzi kontynentalny klimat obszaru. Cztery największe regiony upraw kraju to Niederösterreich, Burgenland, Wiedeń (Vienna) i Styria, przy czym to w dwóch pierwszych znajduje się 90% winnic. Produkcja win austriackich opiera się głównie na białych szczepach, gdzie prym wiedzie grüner veltliner. W czerwieni zaś popularny jest zweigelt - krzyżówka blaufrankisch z st. laurent - oraz blaufränkisch. Powstają tu wspaniałe, pełne wina wytrawne, ale również intensywne i oleiste słodkie wina z późnych zbiorów, dotknięte szlachetną pleśnią (botrytis cinerea).

Rodzina Haider produkcja winą zajmuje się od roku 1870. Winnica stanowi ok. 13 ha powierzchni, na której uprawia się 13 odmian winorośli. Lokalizacyjnie jest to region Burgenland (północna część), wschodni brzeg jeziora Neusiedler, w pobliżu granicy z Węgrami. Miejscowość - Illmitz znajduje się w samym sercu Seewinkel, na obszarze parku narodowego Neusiedler See-Seewinkel. 70% powierzchni winnicy stanowią grona białe. To niezwykłe miejsce, gdzie powstają jedne z najlepszych win słodkich świata ze szlachetnej pleśni (Botrytis cinerea). To dzięki porannym mgłom i wilgoci w pobliżu jeziora Neusiedler. Producent podkreśla, że produkuje wina wysokiej klasy, eleganckie które podkreślają wyjątkowość Seewinkel.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Blaufränkisch

Producent

Weingut Haider

Kraj

Austria

Region

Burgenland

Rocznik

2017

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

12.5%

Beczka

Brak

Parowanie z jedzeniem

Tapasy, kuchnia włoska (makarony, pizza), wołowina.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Jasny, delikatny rubin.
Ikona nosa
Jeżyna, wiśnia, lubczyk, cynamon.
Ikona ust
Soczysta struktura, świeża kwasowość, przyjemne garbniki, lekko ziemiste.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots