Gravelly Ford Cabernet Sauvignon,
USA
Recenzja Sommeliera
Gravelly Ford Cabernet Sauvignon to wino o głębokim rubinowym kolorze, bez wyraźnego refleksu przy rancie. W aromacie jest rozbudowane, wyczuwalne są aromaty dojrzałej wiśni, czarnej porzeczki oraz dojrzałych malin. Aromaty owocowe są uzupełnione nutami wanilii oraz palonego drewna. Z czasem pięknie się otwiera i aromaty wyraźnie się wzmacniają. W ustach wino jest pełne, ale gładkie. Alkohol jest dobrze wkomponowany w strukturę wina. Kwasowość nie jest zbyt wysoka, jest na umiarkowanym poziomie. W ustach mamy eksplozję owocowych smaków, które pokrywają się z tym, co czuliśmy uprzednio w nosie. Dosyć długie w posmaku. Dla fanów dań z rusztu będzie doskonałym uzupełnieniem sytej kolacji. Nie tylko do dań mięsnych, ale również grillowanych warzyw. Warto schłodzić je przed wypiciem, żeby nadać mu więcej elegancji. Do picia już, ale można poczekać kilka miesięcy w piwnicy, nie wyjdzie mu to na niekorzyść.
Opis regionu i producenta
Kalifornia jest jednym z najprężniej działających regionów winiarskich na świecie. Licząc ilość wyprodukowanego wina, Kalifornia jest czwartym producentem świata(wyprzedzając choćby Niemcy czy Portugalię). W Kalifornii produkuje się najwyższej klasy wina, zwłaszcza z takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, ale również kupaż rodański(Grenache, Syrah, Mourvedre).
